Wat is ‘t en hoe gebruik je ‘t

van der ree mcsWat is ‘social selling’ en wat doen jullie nou precies?

In een bedrijf waar alles klopt, alles op z’n plek staat is er weinig tot niks wat je afleidt. Jij bent in staat je te focusen op het product en het vertellen van je verhaal. Ons concept en product wordt niet over de toonbank verkocht omdat het een verhaal nodig heeft. Niet door “cold calling” maar door “social selling”.

Is social selling een kunst?

Social selling is een manier om klanten naar je toe te laten komen een aan je te binden. Jij staat daar als personal brand centraal in. Via social media kanalen deel je kennis in verschillende doelgroepen en ga je de interactie aan. Het doel is het aanzetten van een denkproces bij je volgers. Je creeert nieuwsgierigheid, deelt kennis en geeft je product waarde. Met andere woorden: je plant zaadjes. Het verkoopproces zoals we dat kennen maakt veelal gebruik van overreding en (verbale) kracht. Social selling draait dat proces om; mensen komen naar jou toe. De uiteindelijke verkoop en/of het maken van een afspraak is daardoor makkelijker.

Als deskundige ben jij in het bezit van de kennis en informatie (content) die je wilt delen met je verschillende doelgroep(en). Je begrijpt dat je dat via social media op veel verschillende manieren kunt doen: woord, beeld, video. Je kunt artikelen schrijven, tips geven, beelden laten spreken, webinars geven. Belangrijk is je authenticiteit; blijf dichtbij jezelf. Zo blijft je motivatie hoog, iets wat je volgers zullen waarderen.

Social selling is geen vervanger van het verkoopproces op zich. Wat het wel vervangt is cold calling. Of de bekende deur tot deur. Of de variant leuren en sleuren met producten. Je hebt het omgedraaid door te delen en niet te vragen of bedelen.

Mensen willen mensen

Geen bots of bedachte reviews. We zijn sensitief geoeg daar doorheen te prikken. En gelukkig maar. Het gaat om jou en de kennis die je bij hebt. Daarom is je personal brand ook zo belangrijk. Naast dat je veel weet is het belangrijk dat te delen. Je eigen ervaringen durven delen en je kop boven het maaiveld uit steken. Je staat ergens voor en dat is wat je deelt. Niet arrogant of op de bluf. Je inspireert. Je raakt mensen met jouw verhaal en neemt ze mee.

Vertrouwen creëren

Omdat je online bent en je kennis deelt, reageert op je volgers ontstaat er een band en win je vertrouwen. Toekomstige klanten kennen je, hebben artikel(en) van je gelezen, herkennen je stijl in je posts, hebben een webinar gevolgd of mogelijk al eens een vraag gesteld. Ze weten wie je bent, ze kennen je bijna. Dat maakt dat een live afspraak uiteindelijk vloeiender, vertrouwder en succesvoller verloopt.

Like to hear from you.